Yakitori – Redskap

KNivar

Japanerna gillar att ha speciella verktyg och så gäller även knivar. Bilden till höger är en Honesuki, med ett spetsigt och ganska tjockt blad, gjord för att stycka kyckling och komma åt med spetsen i leder och skära igenom brosk. Den är inte till för att skära av ben då eggen inte är slipad för det ändamålet. Men en sådan kniv är absolut inte nödvändig.

Vill man verkligen få så mycket ut av kycklingen som möjligt hänger det mycket på kniven och även om man inte är redo att skaffa sig en dyr kniv är det viktigt att man håller kniven ordentligt vass. Använd knivblock eller slipstenar som man vill.

Japanska knivar finns inte att hitta överallt, men beställer man på Japaneese Knife Company får man bra och snabb service i sin beställning. De erbjuder även slipservice (och jag fick första slipningen gratis… även om det är outnyttjat då jag inte bor i Stockholm eller Göteborg) och lite kurser. Vassaknivar.com verkar även de sälja Honesuki-knivar av kvalitet.

Underlag

En stor och stadig skärbräda är att rekommendera. Med tanke på att kyckling kan innehålla salmonellabakterier så skulle jag nog rekommendera en skärbräda i plast. Lägg gärna under en fuktig trasa så kommer skärbrädan ligga lite mer stabilt och glider inte runt så mycket.

Grill

Det finns många olika varianter av grillar. De flesta har säkert en kolgrill men lika bra går att använda gasol eller elgrill. Den enklaste lösningen är skaffa sig en elgrill då den kräver väldigt lite underhåll och kan användas inomhus (bara man har en ordentlig köksfläkt ovanför). En elgrill kommer inte nå samma värme som en kol eller gasolgrill och kommer därför ta lite längre tid. Fördelen med kolgrill är att man kommer kunna få till en bra röksmak på spetten vid tillagning.

Tycker man det är riktigt kul med att grilla spett köper man en japansk grill för ändamålet som är bred och djup nog för att lägga spetten över. Annars finns varianter av bordsgrillar (hibachi) för kol med grillgaller ovanpå att köpa, men de kostar en slant de med.

Kato – Japansk mat” säljer lite olika kolgrillar på nätet.

Kol

Ett ämne jag inte har mycket erfarenhet av, men jag kan i alla fall rekommendera att försöka skaffa kol eller briketter av bättre kvalitet. De kommer brinna längre och med högre värme, samt även ryka mindre. Vill man vara hardcore köper man binchotan (japanskt grillkol) som ryker väldigt lite och brinner i all evighet (nja.. nästan). Binchotan går att hitta på japanskmat.com tillsammans med kolgrillar.

Grillspett

Klassiskt används trä eller bambuspett att trä ingredienserna på. Var inte rädd att använd stålspett om det är vad som finns hemma, men man brukar ofta kunna hitta billiga träspett lite överallt och speciellt i slutet på grillsäsongen. 18-20cm långa brukar vara lagom i min mening.

Tunnare spett passar bättre till ömtåliga ingredienser som grönsaker eller färs (där man kan behöva dubbla spett i bredd), medan de tjockare gör det lättare att penetrera lite tuffare ingredienser som t.ex. kycklingskinnet. De tjockare brukar även vara fyrkantiga i formen, vilket gör att de ligger stabilare på en klassisk japansk yakitorigrill.

Amazon är din bästa vän om du önskar större mängd grillspett.

Övriga redskap

Under grillningen är det bra att ha både pensel (av silikon), sprayflaska (med vatten eller sake) och något att fläkta med för att justera värmen.

Om man jobbar flitigt med sin kniv kan slipblock rekommenderas. Som en riktig newbie tänker jag inte skriva något om det alls innan jag har lite mer ”kött på benen” (pun intended)!

Bilder