Recept – Ramen – Fläsk och kycklingbuljong

Ingredienser

  • 400g Kycklingdelar – vanligen vingar, rygg eller ben
  • 600g Fläskben med spill
  • 1 Grisfot (valbart)
  • 1 st stor Lök.
  • 1 st Purjolök
  • 6 Vitlökklyftor
  • 6 cm ingefära (tänk lite tjockare än en tumme)
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Fyll en gryta med vatten och koka upp.
  2. Lägg i kycklingen och fläsket och låt allt koka ett par minuter.
  3. Häll bort vattnet och skölj alla bitar noga med kallt vatten. Försök rengöra delarna från koagulerat blod.
  4. Skala löken och dela den i 4 delar.
  5. I med samtliga ingredienser, utom saltet, i en ren gryta och täck allt med vatten och koka upp.
  6. Låt allt småkoka under lock i 5-9h och fyll på vatten vid behov så att alla ingredienser täcks av vätskan. Ju längre det kokar desto fylligare smak.
  7. Ställ av grytan från plattan. Sila all buljong fri från bitar ner i en ren gryta.
  8. Lägg till saltet.
  9. Koka upp och låt reducera en aning om man önskar en lite mer koncentrerad smak.
  10. Låt buljongen svalna till rumstemperatur.
  11. Ta bort fettet som simmar längst upp om man så önskar. Enklast gör man det när buljongen svalnat i kylskåpet ett tag.

Övrigt

Buljongen blandas med en tare (se eget recept, för en shoyu-variant) för att få till en soyabaserad ramensoppa.

Man kan portionera upp buljongen och frysa in för senare användning.