Recept – Sunomono

Info

En uppfriskande inlagd gurka med endast ett par ingredienser och blandas med sesamfrön och sjögräs.

Passar bra som sidorätt.

Ingredienser

  • 1 st gurka,
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl risvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 – 2 msk wakame – torkat sjögräs
  • 1 nypa salt

Tillagning

  1. Skiva gurkan i tunna skivor, efter smak.
  2. Lägg gurkan i ett durkslag tillsammans med saltet och blanda noga. Saltet kommer dra ur vätska ur gurkan.
  3. Vänta 5-15 minuter (beroende på tjocklek på gurkorna) och skölj sedan av saltet samt försiktigt pressa ur det vatten som är kvar.
  4. Lägg wakamen i vatten ett par minuter så att sjögräset bli mjukt. Pressa ur allt vatten.
  5. Blanda risvinäger, sockret, nypan salt och se till att sockret löst upp sig.
  6. Blanda gurka, wakame och sesamfröna i mixturen, rör om ordentligt och lägg på lock.
  7. Låt det sedan dra i kylskåpet minst 24h och vänd på burken någon gång per dygn.

Servering

Gurkan kan serveras efter ett dygn timmar, men smaken tar sig med tiden och 2-3 dygn är att rekommendera. I kylen håller sig det över en vecka, men smaken förändras under tiden.