Recept – Gyudon med vitlök

Info

Ännu en variant av gyudon, kött i en skål med ris. Köttet marineras först i riven lök och steks sedan i vitlöksolja man gör själv. Löken används till att laga sås på vilket serveras tillsammans med den friterade vitlöken man använde för att fixa till vitlöksoljan.

Receptet baseras från en länk på Instagram från kontot Tasty Japan.

Bilder

Ingredienser

  • 400g Biff
  • 2 st Lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk Sake (alt. vitt matlagningsvin)
  • 3 msk Mirin
  • 2 msk Soya
  • 1,5 tsk Risvinäger
  • 1,5 tsk Socker
  • Matolja

Tillagning

  1. Riv löken med ett fint rivjärn och lägg det i en behållare tillsammans med köttet så att köttet täcks och täck med gladpack.
  2. Marinera sedan köttet med löken en timme i kylskåp.
  3. Skiva upp vitlöken i väldigt tunna skivor.
  4. Stek vitlöken i oljan så att de blir gyllenbruna och frasiga. Lägg upp den friterade vitlöken på ett papper och låt torka för att användas till serveringen .
  5. Lägg upp köttet på en skärbräda och ta bort all lök men spar den rivna löken till senare för att laga till såsen.
  6. Salta och peppra först köttet och stek köttet sedan på båda sidor i vitlöksoljan tills köttet är medium/medium rare. Lägg undan köttet för att vila.
  7. Lägg löken i samma panna som köttet stektes i. Blanda i sake, mirin, soya, vinäger och socker och låt allt koka ihop ett par minuter. Genom att nyttja samma panna fångar man upp steksmaken i såsen.

Servering

  1. Skär upp köttet i tunna skivor.
  2. Servera i en skål med japanskt ris och placera köttet på riset.
  3. Lägg på löksåsen över köttet
  4. Garnera med den friterade vitlöken.

Övrigt

Lite Rayu, chiliolja, droppat över köttet inför inmundigandet rekommenderas varmt.

Receptet baseras från en länk på Instagram från kontot Tasty Japan.