Recept – Karaage

Info

Karaage (唐揚げ), eller friterad kyckling är en friterad rätt som man enkelt kan göra hemma. Kycklingen serveras i lagom stora bitar ofta lämplig för två eller tre tuggor. Den japanska restaurang som inte serverar detta är inte värt sitt namn.

En fritös är att föredra, men även olja i en panna går fint bara man är försiktig med temperaturen.

Bilder

Marinad med Kycklingen

Receptet räcker till 4-5 personer

  • 900-1200g Kycklinglårfilé.
  • 1 msk Vitlök, pressad eller riven
  • 1 msk Ingefära, riven
  • 3 msk Sake, eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk Japansk Soya
  • 1 msk Sesamolja
  1. Rensa filéerna och dela upp dessa i lagom stora munsbitar.
  2. Placera kycklingen i en påse tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Låt kycklingen vila i marinaden i kylskåpet 30 min – 60min

Frityrsmet

  • 1 ägg
  • 2 msk majsena
  • Vetemjöl i en skål

Blanda ägget med kycklingen, marinaden och 2 msk majsena. Se till att allt blandar sig. Om det blir lite klumpar av majsenan gör det ingenting.

Panera kycklingbitarna i mjölet och var noga med att kycklingen täcks av mjöl. Lägg gärna en handfull kyckling i mjölet på en gång då mer av marinaden följer med kycklingen och till det mer smak.

Tillagning

  1. Värm upp fritösen till 150-155° och fritera i ett par omgångar så att de blir genomtillagade. Använd gärna en termometer för att se att kycklingen in blir för varmt och torr.
  2. Lägg kycklingen på ett nät och låt oljan rinna av, samtidigt som temperaturen på oljan höjs till 180°-190°C.
  3. Fritera kycklingen igen någon minut till dessa att ytan blir gyllenbrun och krispig.

Servering

För en komplett middag servera kycklingen gärna tillsammans med japanskt ris, lite picklade grönsaker och yakitorisås (rekommenderar det alternativa något sötare yakitorisåsen, se eget recept) i en doppskål. Droppa till sist lite citronsaft över kycklingen och strö över lite svarta sesamfrön.

Ett par droppar chilisesamolja skadar inte heller.