Kushiyaki

Kushiyaki (串焼き)

Ordet består av två olika ord, kushi och yaki. En av betydelserna för kushi är grillspett och yaki betyder grilla eller steka. Tolkningen blir då på ett ungefär; saker på spett som steks eller grillas.

Kushiyaki är ett samlingsord som inbegriper flera typer av grillade spett som tex; yakitori, yakiyasai, butakushi/butayaki, yakiniku (även om det kanske vanligare grillas bit för bit över galler) samt yakionigiri. Det är inte helt ovanligt att man använder sig av ordet yakitori oavsett som man pratar om spett med kyckling, fläsk , kött eller grönsaker som ingredienser.

Vissa delar av kycklingen kan verka osmakligt för en typisk svensk, men smaken är som baken och vad man ser som mat ändras lite från kultur till kultur, men det är få delar på kycklingen som inte används på ett eller annat sätt, även om vissa typer av spett är vanligare än andra.

Smaksättning

Bassmaksättning för spetten brukar vanligtvis bestå av att vara doppade i tare (normalt en sötaktig sås) eller enbart saltade, men självklart finns det även andra varianter med. Det är inte helt ovanligt är att kocken frågar hur man önskar sina spett vid beställning. Om smaksättningen är tare, doppas spetten i denna i slutet av tillagningen för att antingen servera direkt eller lägga upp dem på grillen en stund till för att karamellisera taren över den höga värmen. Kocken kan sedan tillföra ingredienser som till exempel wasabi, yuzukochu (yuzu pasta), shichimi togarashi (pepparblandning), citron, doppa dem i tare eller andra påhittiga saker på eller på sidan av spetten för ytterligare smakinriktning. Spetten serveras sedan varme direkt från grillen och varianterna är som sagt många. De vanligare är listade nedan;

Yakitori

  • Bonjiri – Kött och brosk från kycklingens korta svans.
  • Chochin – Obefrukade äggulor tillsammans med äggledaren. Namngiven efter de klassiska japanska lamporna med liknande utseende.
  • Hatsu / Kokkoro – Hjärta. Serveras vanligen med bara salt.
  • Kanmuri – Kycklingens huvudkam.
  • Nankotsu – Brosk från kycklingens brödben.
  • Momo – Lårfilé
  • Mune – Bröstfilé
  • Negima / Torinegi / Ikada – Lårfile med negi mellan kycklingbitarna. Ikada betyder flotte och namnet kommer efter det liknande utseende med negi som stockar.
  • Rebâ / Kimo – Lever
  • Sasami – Bröstinnerfilé.
  • Seseri / Koniku – Nacke
  • Sunagimo / Sunazuri – Magmuskler. Serveras vanligen med bara salt.
  • Tebasaki – Yttre delen av en vinge
  • Tebamoto – Inre delen av vingen, axeln
  • Torikawa / Kawa – Skin
  • Tsukune – Kycklingfärs. Vanligt format som ett par mindre färsbullar eller en stor avlång.

Yakiyasai

  • Äggplanta
  • Svamp av olika sorter som t.ex. Shiitake, Maitake, Kungsmussling
  • Negi – japansk vårlök
  • Peppar / Paprika
  • Zucchini
  • m.fl

Yaki Onigiri

  • Onigiri – Risbollar