Recept – Tempura

Info

Tempura (天麩羅) – friterade grönsaker, fisk och skaldjur med en luftig frityrsmet. Serveras ofta med en tunn ganska söt och soyabaserad dippsås smaksatt med saker som till exempel ingefära eller bonito.

Ingredienser

Dippsås

  • 2.5 dl Dashi
  • 6,5 msk Japansk soya
  • 3 msk Mirin
  • 1,5 msk socker
  • Ingefära, efter smak.

Frityrsmet

  • 1.25 dl iskallt vatten.
  • 1 ägg
  • 1.25 dl vetemjöl

Tillagning

Dippsås

  1. Blanda ingredienserna, utom ingefäran, i en liten kastrull
  2. Koka upp, sänk värmen så att det sjuder och låt sockret smälta under omrörning.
  3. Låt såsen svalna till rumstemperatur.
  4. Riv ingefäran på ett japanskt rivjärn, ett oroshigane.

Frityrsmet

  1. Vispa ihop vatten och ägg.
  2. Rör ner vetemjölet så att allt blandas försiktigt. Använd gaffel eller ätpinnar. Små klumpar av mjöl är ok att ha kvar.

Fritering
Värm frityroljan till 160°-180° C. Testa dig fram till vad som passar smak och ingrediens men generellt gäller att saker som tar längre tid att tillaga ska ha en lägre temperatur än de som går fort.

  1. Doppa det som ska friteras först i mjöl och sedan i frityrsmeten.
  2. Lägg ner försiktigt i den varma oljan.
  3. Fritera ett par minuter till frityrsmeten fått en lätt gyllenbrun yta och ingrediensen är tillagad.
  4. Låt den friterade biten rinna av en stund på ett galler innan servering.

En jämn temperatur är bra. Lägg inte i för mycketi frityroljan på en gång så att temperaturen sjunker för mycket och man tappar kontrollen över friteringen.

Servering

Blanda sås och ingefära innan servering i en dopskål.

Övrigt

Tempura ska med fördel serveras nylagad så att frityrsmeten är frasig och innehållet varmt.

Experterna använder sig av kallt sodavatten till frityrsmeten för att få den till friteringen extra frasig. Hur detta funkar får en kemist beskriva. 🙂 Men frityrsmeten bör tillagas precis innan friteringen ska ske för bästa resultat.