Recept – Ramen – Ajitsuke Tamago

Info

Ajitama eller Ajitsuke Tamago är ägg marinerade i en soyablandning. Det kanske vanligaste användningsområdet är som topping till ramen.

Äggen ligger i marinad och sältan i soyan gör att äggen suger åt sig och gör att den stelnar till en aning samt får en mörk nyans. Ägg med en aning lös gula blir alldeles krämiga efter en eller ett par dagar.

Bilder

Ingredienser

  • Tare från receptet för Chashu

Tillagning

  1. Picka ett hål med en nål eller med hjälp av en håltagare för ägg
  2. Koka upp vatten
  3. Lägg i äggen i det kokande vattnet med hålet uppåt. Rör sedan om äggen så att gulan inte hamnar på ena sidan av ägget.
  4. Koka äggen 7 minuter
  5. Plocka upp äggen och lägg ner dem i isbad. Låt dem ligga till de svalnat.
  6. Skala äggen och lägga dem i en påse.
  7. Fyll påsen med sval tare från chashun. Försök att undvika att få med fett från taren.
  8. Låt stå minst 24h.

Servering

För ramen dela dem på mitten.

Övrigt

Är man riktigt seriös delar man äggen med en tjockare fiskelina så som på ett ramenhak.

Äggen klarar sig ett par dagar i kylskåpet. Med tiden tar äggen mer och mer smak från taren.

Ett enklare recept är att blanda enbart vatten, soya, mirin och socker i en påse tillsammans med äggen. Personligen gillar jag att äggen får smak av både ingefära och vitlök samtidigt som de inte blir så söta.