Recept – Oyakodon

Info

Vem kom först? Kycklingen eller ägget?

Oyakodon (親子丼) – innehåller betydelsen förälder (oya – 親) och barn (ko – 子) och syftar på att det ingår både kyckling och ägg i rätten.
Äggblandningen serveras en aning stelnad tillsammans med kyckling och lök i en dashibuljong med lite mirin och soya. Serveras sedan med lite salladslök och nori på toppen.

Rätten är väldigt enkel att tillaga och går ganska fort att tillreda.

Bilder

Bilden är lånad temporärt från: https://www.spicemountain.co.uk/recipe/oyakodon-chicken-and-egg-rice-bowl/

Ingredienser

Lagom för 2 personer:

  • 300g kycklingbröst
  • 20ml Matolja – för stekning
  • 1 st gul lök
  • 80 ml vatten
  • 80 ml japansk soya
  • 40 ml mirin
  • 0.5 msk dashi-pulver
  • 4 ägg
  • Salladslök – till servering
  • Nori – till servering

Tillagning

  1. Skiva kyckling och lök i tunna skivor (5mm är lagom)
  2. Knäck äggen i en liten skål och vispa försiktigt om med ett par ätpinnar så att äggen blandas.
  3. Stek kycklingen i matolja under omrörning så att den får färg och ställ sedan undan den
  4. I samma panna, stek löken i matolja under omrörning tills löken börjar mjukna.
  5. Blanda i vatten, soya, dashi, mirin och koka ett par, tre minuter.
  6. Blanda i kycklingen, rör om och koka ytterligare två, tre minuter.
  7. Häll försiktigt över äggen så de täcker pannan.
  8. Sjud allt under ett par minuter så äggen börjar stelna.

Servering

  1. Servera rätten med japanskt ris i botten på en skål.
  2. Placera kyckling, lök och ägg över riset tillsammans med såsen.
  3. Som topping funkar uppskuren negi/vårlök och små flakes av nori.

Övrigt

Byt ut dashi-pulvret mot en matsked shiro dashi. Det kan ge lite mer tryck i form av umami i rätten. 1 tsk socker i buljongen höjer smaken en aning med, men är inte nödvändig.