Recept – Gyudon / Tondon

Info

Gyudon eller Tondon är en vanlig rätt man kan hitta på snabbmatskedjor som till exempel Yoshinoya, Matsuya and Sukiya. Recepten är många och här är min variant.

Köttet eller fläsket kokas först, för att sedan stekas en aning i en söt sås och till sist blandas med lök och andra ingredienser för ytterligare smak. Rätten serveras slutligen med benishoga, shishimi tagarashi och serveras på toppen i en skål med ris.

Gyu betyder kött och Ton betyder fläsk och receptet till höger går lika bra att laga med vilket som.

Bilder

Ingredienser

Receptet räcker till 4-5 personer

  • 600g biff eller fläsk.
  • 1 lök
  • 10 g ingefära
  • 4 msk soya
  • 2 msk mirin
  • 2 msk sake (alternativt vitt matlagningsvin)
  • 2 msk socker
  • 200 ml vatten
  • Dashi-pulver
  • 4 st Ägg
  • Salladslök
  • Benishoga, stark inlagd ingefära
  • Shichimi Togarashi, pepparblandning

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna skivor.
  2. Skär löken i 1/2 cm tjocka skivor
  3. Koka köttet i omgångar i kokande vatten någon minut per gång. Skumma av under tiden då skummet kan ge en lite bitter bismak. Lägg köttet åt sidan.
  4. Blanda sake, mirin, soya och socker i en wokpanna. Koka upp för att låta sockret lösa upp sig.
  5. Stek köttet i pannan så det får smak en stund. Rör runt under tiden.
  6. Ta ur köttet och lägg åt sidan men behåll såsen i pannan. Tillsätt i pannan vatten, dashi, färskriven ingefära och lök och låt det puttra på låg värme i 5 minuter, så att löken får både smak av såsen och blir mjuk.
  7. Blanda köttet med såsen och fortsätt koka lätt under lock i 5-10 minuter.

Ägg:

  1. Koka upp vatten i en kastrull och ta av den från plattan.
  2. Häll i 1/2 dl kallt vatten, lägg i äggen och sätt på ett lock
  3. Låt stå 15-20 minuter

Målet är inte att äggen ska stelna, utan börja koagulera så vitan går från genomskinlig till vit. Tiden beror på storlek på kastrullen, mängd vatten, storleken på äggen och hur du önskar att äggen ska vara. … så man får pröva sig fram.

Servering

  1. Lägg japanskt ris i botten på en skål.
  2. Lägg kött, lök och lite sås på riset
  3. Knäck och häll ut det ett ägg över köttet.
  4. Strö över Shichimi Togarashi
  5. Toppa med tunn skuren salladslök samt benishoga efter smak.