Recept – Tamagoyaki

Info

Tamagoyaki är en söt och ofta en ganska fluffig stekt omelett. Utseendet är för det mest fyrkantig i formen då den brukar tillagas i en fyrkantig stekpanna.

Omeletten är en vanlig sidorätt eller något man kan hitta som tunt skurna bitar på eller i sushi.

Tillagningen av omeletten är inte helt enkel och för att få det bra krävs lite övning. Det är lätt att antingen bränna lagren under tillagning så det smakar pannkaka eller så går lagren sönder om de inte stelnat tillräckligt innan man viker runt den.

Ingredienser

  • 2 st Ägg
  • 2 msk Mirin
  • 1 tsk Japansk Soya
  • 2 tsk Shiro Dashi

Tillagning

  1. Blanda ägg med mirin, soya och dashi. Vispa försiktigt med en gaffel eller ett par ätpinnar.
  2. Värm stekpannan och se till att den täcks av ett tunt lager olja. Använd ett papper eller stekpensel. Sänk värmen.
  3. Häll ett tunt lager av blandningen i pannan och låt smeten stelna en aning.
  4. Rulla den tunna omeletten och placera den på ena sidan av stekpannan.
  5. Pensla lite olja i pannan.
  6. Häll i mer blandning till ytterligare ett tunt lager. Lyft den tidigare rullen lite lätt den nya blandningen rinna in under.
  7. När den nya blandningen stelnat rulla över den tidigare stekta omeletten så den blir tjockare.
  8. Upprepa steg 5, 6 och 7 till dess att blandningen är slut.

Övrigt

Man kan till sist forma omeletten en aning med hjälp av lite gladpack och och en sushimatta i bambu. Låt omeletten sedan svalna i kylen en stund.

Har man en fyrkantig stekpanna är det mycket lättare att få till en snygg omelett. Detta kan man hitta hos återförsäljare av japanska matvaror på nätet och lagar man tamagoyaki regelbundet är det att rekommendera.