Recept – Ramen – Shouyu Tare

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1.5 dl japansk soya
  • 5 tsk sake, (alternativt vitt matlagningsvin)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära (tumtjocklek)
  • 1/4 msk salt

Tillagning

  1. Dela vitlöken i ett par mindre bitar om de är stora.
  2. Krossa ingefäran med knivbladet
  3. Blanda alla ingredienser och koka upp.
  4. Låt sjuda i 30 minuter under lock.
  5. Sila till separat behållare.

Övrigt

Slå tre flugor i en smäll:

  • Du får färdig tare för ramen som blandas ut med buljong vid servering.
  • Koka sidfläsk tillsammans under tillagningen av taren för att laga chashu (se eget recept). Taren får en extra kick och smaksättning av sidfläsket.
  • Använd sedan den kylda taren tillsammans med krämiga 6-minutersägg för att ha som tillbehör för ramen.

Taren håller ett par dagar i kylskåp utan problem.