Recept – Onigiri

Info

Onigiri (おにぎり) – Risbollar klassiskt fyllda med ingredienser av preparerad lax, tonfisk, kyckling, smaksatt majonnäs, picklade plommon, torskrom med mera. Nori använs till sist för att hålla innehållet på plats.

Onigiri kan även kallan för Nigirimeshi (握り飯) or Omusubi (おむすび).

Ingredienser

  • Japanskt ris
  • Nori
  • Valfritt innehåll (se exempel på sidan)

Tillagning

Det är väldigt enkelt och göra ett par risbollar.

  1. Koka japanskt ris och låt det svalna så pass mkt att det går att hantera
  2. Forma ris i handen till en boll och tryck en grop i eller igenom riset
  3. Fyll hålet med valfri ingrediens.
  4. Forma bollen försiktigt som en trekant utan att innehållet ramlar ut.
  5. Lägg nori runt riset för att hindra att innehållet faller ut.

Servering

Godast är en onigiri nygjord medan sjögräset är sprött. Om det är till lunchlåda så är det gott att doppa den i lite soya mellan tuggorna.

Övrigt

Det finns färdiga formar att köpa som underlättar formningen av risbollarna. Dessa kan jag rekommendera varmt.