Recept – Spicy Lime Chicken

Info

Vem har inte varit på Chop Chop och ätit av deras Spicy Lime?? Och har du inte det så är det dags att pröva. Men kanske önskar du dig mer än en vanlig portion?

Hur som så tänkte jag i vanlig ordning att det där borde man kunna laga själv. Sagt och gjort så satte jag mig ner och började leta recept på nätet. Följande recept är en lätt modifiering av ett recept jag hittade i en engelsk matblogg någon stans. Mängden av chili och vitlök får du avgöra själv, men detta tycker jag gav en ganska bra balans.

Förvänta dig inte att det är en kopia på chop chops Spicy Lime Chicken, men helt klart ett väldigt gott alternativ.

Kycklingen – bröstfilé ca 500g

Skiva upp filen i avlånga munsbitar. Blanda marinaden med kycklingen och låt den marinera i följande blandning till såsen är klar:
– 1 ägg
– 2 msk majsmjöl
– 1/4 tsk salt

Chili & lime-såsen

– 0.5 msk chili-flakes (mängd/styrka efter smak)
– 2 msk koreansk chilipasta
– 1.5 msk risvinäger
– 3 msk socker
– 3 msk ostronsås
– 1 msk fisksås
– 3 vitlöksklyftor pressade
– 3 msk vatten
– 1.5 msk limejuice (ska i sist när såsen är tjock)
– limeskal rivet från 1 lime (frivilligt & jag använder det inte)

Koka ihop allt utom limejuicen och puttra på mellanvärme tills det blir väldigt tjock. Undvik att den bränns i botten.
Ta av såsen från plattan och häll i limejuicen (och ev. limeskal)

Lök och paprika (mängd efter tycke)

  1. Skär lök och paprika i långa bitar ~5mm tjocka.
  2. Stek löken i olja tills den börjat bli mjuk (mjuk men och knaprigt inne).
    Undvik genom omrörning att löken bli bränd.
  3. Lägg till paprikan med löken och värm upp den med (för mjukare paprika kan läggas till löken tidigare)

Friterad kyckling

  1. Blanda 2 dl vetemjöl i en bunke tillsammans med 1tsk bakpulver.
  2. Lägg över kycklingen i bunken i en stor klump (ta inte med all marinad, bara det som följer med ”klumpen”). Sära på kycklingbitarna och blanda runt och se till att varje bit kyckling täcks med mjöl.
  3. Fritera i omgångar i 150°C till kycklingen är genomtillagad.
    Se till att bitarna inte fastnar i varandra när de läggs ner i frityroljan. Lägg undan den färdiga kycklingen på galler mellan omgångarna eller ett papper så ytan inte blir mjuk.
  4. Fritera igen i 185°C-190°C tills att kycklingen blivit frasig.

Blanda sedan samman kyckling, sås, lök och paprika och se till att såsen täcker alla ingredienser.

Servera gärna med japanskt ris.