Recept – Teriyaki

Info

Teriyaki (照り焼き) är en rätt som är glaserad med en sötaktig sås. Man kan laga det på tex. kyckling, fläsk, anka eller vad som behagar.

Teri (照り) betyder skinande eller glänsande, typ glaserat och Yaki (焼き) menas att det är grillat eller stekt.

Detta recept baserar sig på kyckling som paneras och till sist serveras med teriyakisås. Genom panering stekning i olja kommer ytan på kycklingen bli lätt frasig och gyllenbrun samtidigt som köttet blir mört och saftigt.

Innan servering blandas kycklingen med en söt sås, alternativt hälls på över i samband med servering.

Ingredienser

Räcker till ca 3-4 portioner

  • 700g Kycklinglårfile
  • 3 msk Mirin
  • 3 msk Japansk soya
  • 3 msk sake (eller vitt matlagningsvin)
  • 1.5 msk socker
  • Ingefära  5 cm (tumtjocklek)
  • Salt och peppar
  • Vetemjöl

Tillagning

  1. Rensa filéerna lite lätt och dela dem i 2 eller 3 delar.
  2. Blanda mjöl med salt och peppar.
  3. Panera kycklingdelarna i mjölblandningen.
  4. Värm en panna i till mellanhög värme och stek de panerade delarna i matlagningsolja till de är gyllenbruna.
  5. Blanda mirin, soya, sake, socker och fint riven ingefära i samma panna som tidigare. Smaken från den stekta kycklingen kommer blanda sig med såsen.
  6. Låt såsen puttra och tjockna.
  7. Lägg i kycklingen och låt den täckas av såsen.

Servering

Servera med nylagat japanskt ris, gärna med salladslök och sesamfrön ovanpå.

Övrigt

Personligen ser jag till att laga lite extra mycket sås, då det är gott att ha lite extra till lunchlådan dagen efter.

Receptet funkar bra med en kycklingstek av kycklinglår där skinnet sitter kvar. Undvik då mjölet, men salta och peppra kycklingen innan man steker skinnet riktigt frasig.