Recept – Gyoza

Info

Goyza (餃子). är små degknyten fyllda ofta fyllda med vitkål, vitlök, ingefära och någon slags extra fyllning. Receptet här är med kött/fläskfärs men byt gärna ut detta mot kyckling, tofu eller vad man nu känner för. Gyoza är väll mer eller mindre en nationalrätt i Japan och går väldigt lätt att hitta på ställen som serverar mat.

Tips: Citygross säljer Gyoza i frysdisken som jag kan rekommendera märket Menmen. Dessa finns med innehållen kött, kyckling och vegetariska. Undvik dock dippsåsen och kör på blandningen ovan.

Ingredienser

Detta recept räcker till ca 50st gyoza.

  • 500g köttfärs eller fläskfärs
  • 150-200g Vitkål – riven eller fint hackad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 cm ingefära, tjocklek som en tumme
  • 1 msk japansk soya
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk sake (alternativt vitt matlagningsvin)
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillagning

Blanda alla ingredienser i en bunke och sätt in i kylskåpet under plastfolie tills du ska  använda det. Efter degknytet är vikt kan man frysa in dessa och ta fram inför tillagningen.

  1. Lägg en degplatta i handen.
  2. Ta lite färs med en tesked och lägg den som en avlång klump på plattan
  3. Blöt kanterna med ett fuktigt finger och vik ihop plattan försiktigt runt färsen och samtidigt kläm ur luften försiktigt.
  4. Gör ett par veck längs kanten så att de både sitter ihop bättre
  5. Lite mjöl över de färdigvikta knytena kan göra att de inte klibbar ihop om de ligger för nära.

För tillagningen

  • Värm en stekpanna på mellanhög-hög värme och häll lite olja.
  • Lägg i knytena i pannan och låt botten på dem få yta under sig. Se till att de inte fastnar under stekningen genom att röra lite på dem under tiden.
  • Häll på lite vatten i pannan och lägg snabbt på ett lock. Skaka lite på pannan under tiden de ångkokas för att se till att de inte fastnar i botten.
  • Efter ett par minuter (beroende på storlek på gyozan) ta bort locket och koka bort det sista vattnet.
  • Nu är gyozan klar att serveras eller läggas upp på fat för nästa omgång.

Dippsås

Vanligt är att man blandar soya, ett par droppar chiliolja (sesamolja med chilismak) samt lite risvinäger i en liten skål lagom stor att doppa en gyoza i. Vill man variera sig går det även ha i lite vitlök, sesamfrön och finhackad vårlök. Det finns även färdiga såser att köpa, även om jag personligen njuter bäst av den egna enkla blandningen med soya, vinäger och chiliolja.

Servering

Lägg upp på ett fat i en rad med ev tillbehör samt den fina dyra skålen. Fulservering med ’grabbarna’, så lägg allt i en hög, ge alla en dopskål och kör hårt på vem som hinner äta flest.

Servera inte gyozan kall är mitt tips.